Projekt Siguran Kutak: savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja

Naš projekt Siguran kutak: savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja se odnedavno nastavio razvijati u partnerstvu s Gradom Solinom i Hrvatskim zavodom za socijalni rad (ispostava Solin), a sredstva za njegovu implementaciju osiguralo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Cilj projekta je osigurati podršku žrtvama obiteljskog nasilja na lokalnom području kroz rad savjetovališta u kojem je žrtvama na raspolaganju tim vanjskih stručnih suradnika educiranih za rad sa žrtvama nasilja. Za novi vizualni identitet projekta zaslužni su splitski umjetnici Karlo Kazinoti i Mišo Komenda.

Obiteljsko nasilje pogađa oba spola ali su istraživanja pokazala da su žene žrtve u čak 75 do 85% prijavljenih slučajeva nasilja u Hrvatskoj. Prema službenim podatcima u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno gotovo 400 žena što nas čini trećom državom s najvećim brojem ubojstava žena unutar Europske Unije. Rano prepoznavanje i sistemsko sprječavanje nasilja su ključni u spašavanju života pogotovo zato što većina žrtava nasilja svoje nasilnike a na koncu nažalost i ubojice poznaje – oni su njihovi bivši ili sadašnji partneri a u nekim slučajevima i članovi obitelji. Ovim putem pozdravljamo odluku Vlade i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o izmjenama ključnih zakona kojima se osnažuju prava žrtava te odluku o uvođenju djela teškog ubojstva ženske osobe, femicida, kao kaznenog djela. Nadamo se da će ove izuzetno bitne i dugo očekivane promjene zaživjeti u praksi svih institucija koje se bave problematikom rodnog nasilja nad ženama. Uz dobar zakonski okvir koji je neophodan preostaje nam i dalje kontinuiran i počesto mukotrpan rad na promjeni kulturnih obrazaca te njegovom razumijevanju rodnih odnosa.

Za sve dodatne informacije o radu savjetovališta možete nam se obratiti na telefon 021 / 251 – 352 unutar našeg radnog vremena. Dostupni smo ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 -14 sati, a utorkom i četvrtkom od 14- 20 sati. Također nam možete pisati na email adresu: udr.duga@gmail.com. Aktivni smo i na društvenim mrežama pa nam se slobodno obratite putem našeg Instagrama https://www.instagram.com/centardmo/ ili Facebook stranice https://www.facebook.com/centar.solin/.